A wobblerek megszámlálhatatlan színben, alakban és méretben készülnek. Ahol az egyik nem válik be, a másik eredményes lehet. Csomók nélkül. A wobblerek műanyagból, fából vagy fémből készültműcsalik. Mindig megőrzik vízszintes helyzetüket, imbolyognak vagy fel-felugranak a vízen – másképp viselkednek, mint a saját tengelyük körül forgó, vagy felugráló körforgó és támolygó villantók. Általában egy darabból állnak, de vannak többrészes wobblerek is, amelyek mozgása határozottabb és jellegzetesebb. A wobblerek többsége beteg vagy sérült kishalat utánoz. Némelyik élénk színűre festett wobbler semmi konkrét élőlényre nem hasonlít, egyszerűen ösztönös támadást kell kiprovokálnia, de léteznek békák és egerek élethű másolatai is.

 

Színek – szükséged lesz apró küszt és bodorkát utánzó ezüstszínű wobblerekre; néhány sügérhez és apró csukához hasonlító (a csuka kannibál) csíkosra, és néhány rikító színűre pl. fluoreszkálóra és sárgára. Méret – a csuka nagyobb wobblerekre kap, de általában a 7-11 centisek válnak be a legjobban. Akció – a wobblerek többsége úszó, a felszín közelében maradó. A szájrésznél élesen hajlított kis terelőlemezük van, így behúzáskor néhány, vagy tízegynéhány centi mélyre merülnek. A süllyedő wobblerek kis szögben hajlított terelőlemezzel készülnek, s az behúzáskor lefelé süllyeszti őket. Némelyik felszíni wobbler terelőlemezének szöge állítható, így minden bedobáskor más-más mélységben mozgathatjuk. A süllyedő wobblerek azonnal lemerülnek, és minél gyorsabban húzzuk be őket, annál feljebb emelkednek a vízben.

Melyikkel mikor és hol?

A wobblerek nyáron és ősszel a legeredményesebbek, amikor a csukák és áldozataik a legaktívabbak. Néhány általános tanács segítséget nyújthat a megfelelő wobbler kiválasztásához. Forró, napsütéses napokon a csukák a sekély, sűrűn benőtt vizekben, közvetlenül a felszín közelében pihennek. Ilyenkor egy gyengén merülő, lassan vontatott wobblerral ingerelhetjük őket. A Ez awobbler éles szögben hajlított terelőlemezével sekélyen merül. Feltehetőleg rikító színe ingerli ösztönös támadásra a csukát.

Hűvösebb őszi napokon, amikor a csukák valószínűleg a mélyebb vizekben keresnek menedéket, süllyedő vagy mélyen járó wobblerrel próbálkozz! Csukázáshoz mindig használj 30-40 centis drót előkét, mert a csuka vastagságától függetlenül minden damilt képes átharapni. Ha kis, könnyű wobblerrel messzire akarsz dobni, le kell súlyoznod, tehát szerelj az előke végére ólomsúlyt. Jó módszer a wobbler súlyozására az is, ha a középső hármashorog szárára ólomdrótot tekerünk. Ez nem rontja a wobbler működését, viszont sokszor az eredetinél eredményesebbé teszi.

Egy lassú mozgású, mérsékelten merülő wobbler lett a partmenti sekély vízben ennek a csukának a veszte


 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr861674215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása