Görcsöny

2009.04.07. 22:48

 

Essék hát szó a Görcsönyi tóról, mint a környék szintén közkedvelt horgástvizéről.

A görcsönyi tavat szintén elég gyakran támadjuk, de a legvonzóbb tulajdonsága az, hogy ez a tó nyit legkorábban a környéken. Rögtön az olvadást követően lehet rajta pecázni. Megesett, hogy a tó egy részét még jég fedte, de mi már szórtunk. Ehhez kötődik az egyik kedves hagyományunk is, miszerint mi fogjuk a tó első pontyát minden évben. Jelentem idén is sikerült, melynek fotóját lentebbi hivatkozásban láthatjátok. Mi a tavat a tél végi horgászmódszerek, extra finom szereklékek, téli etetőanyagok tesztelésére látogatjuk leginkább.

A tavat pécs felől görcsönyön áthaladva érhetjük el, a falu tábláját elhagyva egy tábla jelzi a tó felé vezető földutat, melyen bő ötszáz métert haladva megérkezünk a tó partjára. A halőrházban megváltható a napijegy, mely jelenlegi árfolyamon 2000 pengőt kóstál. A tó partját nagyrészt erdősáv veszi körül, így néhol a dobás nehézkes, de lehet találni könnyen meghorgászható helyet is. Jól telepített vízről beszélünk, ahol a kárászt szinte minden mennyiségben, de a pontyot is jó eséllyel horogra lehet csalni, ha az egyszeri pecás ésszel megy a víznek. A tó déli része mélyebb, a gátig végig meghorgászható, az északi fele sekélyebb. A tó partját több helyen bedőlt fák keresztezik, melyek jó haltartó helyek, úszóval jóféle halakat lehet kiszedni belőle. A tó közepén az egykori patak medre fut végig, melyben télen vagy a nagy nyári hőségben megülnek a halak, érdemes kitapasztalni a helyét, és ponots célzással rádobálni. A halállomány nem különbözik a megszokottól, ponty, amúr, kárász megtalálható benne. Jó süllőállománnyal bír, de csukát sem lehetetlen akasztani. Jó pergetőpálya lehet, ha kevesen vannak a parton. Nyáron afrikai harcsát telepítenek a szokásos , mérettartományban. Ehhez kapcsolódik egyik személyes élményem, amit azóta sokszor meséltem el, mint a horgászat világraszóló hőstettét. Történt ugyanis, hogy egy szerencsétlen szaki elhagyott szájbilincsét sikerült kifognom, rajta két 3 kiló feletti afrikaival. Mindezt matchbottal, 16-os zsinrral. Gondolhatjátok milyen meglepetés ért, amikor a pipáltatásnál először azt hittem sok volt a sör, annyi bajusszálat láttam felbukkanni. Mindenki nagy megdöbbenésére ketten voltak.

A tavat mindkét oldalról érdemes meghorgászni, a kényelmesebbek a keleti partról horgászhatnak, a nyugati oldalon viszont remek stégek és kunyhók találhatóak. A nyugati oldal akadósabb pálya.

A tó mindezek ellenére semmi különlegességet nem tartogat a horgászok számára, mint egy jó horgászatnak teret adó kellemes környezetet, ahol az ügyeskezű pecás  nagy valószínüséggel megfogja az aznapi betevőt.

 

(az első két kép: http://www.horgaszhely.hu/baranya/gorcsony/gorcsony.htm)

Stoki

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr161052854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása