Az Etetésről

2009.05.07. 11:25

A horgászat kardinális kérdése a jó etetés. Hely pontos megetetése, annak meghorgászása, az etetőanyag kiválasztása a helyhez, és az évszakhoz mérten döntően befolyásolja a horgászat eredményességét. Mivel én bevallom az etetés technikáiban gyenge vagyok, de szeretnék fejlődni, úgy döntöttem, tanácsért folyamodok ezügyben. Mondjátok el ti, mikor, mivel, hogyan, hova etettek, és ezeket fogom publikálni. Ha van ötleted, vagy javaslatod, kérlek kommentben fogalmazd meg, és én hozzáfűzöm majd a cikkhez. Reményeim szerint egy rövid idő alatt átfogó képet kapunk majd az etetési technikákról, és ez fejlődésünkre szolgál majd. Ha meghozza a várt eredményt, akkor több témakörben tartunk majd ilyen eszmecserét.

Elsőként Gurabli kommentjét közlöm, amiben sok fontos dolog megfogalmazódik. Majd közben én is hozzáteszem a magamét.

"
etetésnél szerintem jó az összeállítás. Én tennék egy kis TTX-et, arra egy kis aromát (nem vagyok nagy híve az aromáknak, de pl VDE tutti frutti) + haldós etető (VDE eper vagy pellet feed) + VDE mikropellet + VDE 12-es pellet + csemegekukorica levével, 3-4 dl csonti, 2 doboz giliszta aprítva, kevés kender, angolmorzsa.
- 2-3dl csonti ragasztva csúzlival az etetésre, de pontosan! Legtöbbször többet ér, mint az egész etetés:)
- egy erős, akár sárgavégű botot felszerelsz marker úszóval. Bevágod oda, ahol horgászni akarsz, persze úgy, hogy meg tudd dobni könnyedén a feederrel. A marker úszót körbelövöd az előre elkészített etetőanyag gombócokkal és a ragasztott csontival. Megdobod a feederrel majd megjelölöd zsinórjelölővel és minden egyes dobásod az etetésen lesz. A markert kitekered.
- csalit variálod, de ha kimondottan ponty a célhal, akkor akár fűzött csonti klipszen, pl Fox Armapoint 8-as horgon, vagy kukorica, pellet, giliszta, de mind fűzve és ha nincs kapás, akkor lebegtetve. Persze ez főleg mederfüggő.
- sok éves tapasztalatom, hogy amúrnál a lucerna és különböző etetőanyagok fölösleges pénzkidobás. Inkább sok, de nagyon sok, erjesztett kukorica (akár 3-4kg is), markerrel, csúzlival szigorúan koncentráltan, egy helyre belőve. Horogra tigrismogyoró, 3-4 szem erjesztett kukorica, lófogú, 2-3cm-t lebegtetve, fűzve, 5-6-os horoggal.

Hidd el, a csali és az etetőanyag fajtájától és összetételétől a pontos, koncentrált etetés markerrel jóval fontosabb. A ragasztott csonti csodákra képes. Most már telepítettek afrikait is, a csontira nagyon gerjednek, ha megtalálják az etetésed, akkor pontyot elfelejtheted, de afrikaiból halomra foghatod magad. Ha nagyon megy a hal, akkor kb felét az alapozó etetésnek újra lövöd.

Próbáld meg, pl Pogányban én mindig így aprítom, igaz, sajna az idén még egyszer sem jutottam ki a vízpartra. De pl tavaly sok szép pontyot és amúrt sikerült fognom. Volt, hogy napi 10-15 darab potyesz és amúr:) Nálam mind C&R.

Sok sikert!
Üdv: gurabli"

A kérdést a Haldorádó fórumon is feltettem, a válaszokat folyamatosan közlöm majd, a cikk folyamatosan bővül...

"> > > > Sziasztok!
> > > >
> > > > Szeretnék működő technikáitokról érdeklődni, hogy hogyan végeztek a feederbotos horgászat során etetést.
> > > >
> > > > -Sajnos nekem a pontos etetés és ennek meghorgászása a legnagyobb hiányosságom.
> > > > Kérlek írjátok le nekem hogyan etettek, hogyan dobtok rá. A teljes folyamatra, az anyagokra a célhalakra is kíváncsi vagyok.
> > > >
> > > > -Állóvizen horgászom, M és M/H botokkal, a távolságok tehát ezekhez mérten alakulnak.
> > > >
 > > > -Célhal ponty, amúr, termetes dévér. Köszönöm! 

> > >  Stoki


> > > Ha pontosan akarsz etetni es horgaszni mindig legyen vmi tampontod. Egy szembe levo fa, egy kis obol a nadban...stb. Ha ez megvan akkor az iranyod mar megvan. Pontos tavolsagra meg lehet kapni kulonfele zsinorjelolo fixeket. Ahogy belovod az utolso gomboc etetest radobsz az etetett helyre a felszerelessel es bejelolod fixel a zsinort! Igy mar megvan a pontos iranyod es a pontos tavolsagod. Fontos hogy az eteteshez egyforma nagysagu gombocokat formalj! Igy jobban raall a kezed a csuzlizasra.
> > > w
> >
> > -A köv. kérdésem a kajára vonatkozik.
> > Sokszor találkozom azzal, hogy a kárász nagyon megy, de ponty egy sem akad. Én arra következtetek, hogy mire a ponty megérkezne, nem marad az etetésből mutatóba sem. hogyan tudom ezt kiküszöbölni?
>
> Olyan nincs hogy nem marad kaja. Ha kosarat hasznalsz akkor mindig van utanpotlas.
> De ha szelektalni akarsz akkor hasznalj kukoricat, pelletet, minibojlit. En mostanaban ha pontyra megyek ki akkor csak pelletet es minibojlit hasznalok. Olyan helyre megyek ahol van nád. Kivalasztom a helyet . Belovok egy marek pelletet,fel marek minibojlit es horogra pedig minibojli,pelet kombinaciot rakom. Ezt a karaszok nem birjak beszivni es pontyra nekem nagyon bevallt. Amugy ha nem is bojliznak a tavon ahol horgaszol nagyon jol raszoktathatok minibojlira.
> De biztos vannak itt tapasztaltabb feederezok is nalam akik esetleg jobb otleteket adnak. En csak hebe-hoba feederezem.
> w

Én egyetértek...a folyamatos etetés a kosárral elég, a csali méretével szelektálni lehetséges, szóval...:-)
Próbálkozz az etetés mellett, hátha a kárászcsapat elveri a pontyokat az etetésről....Ez akkor fordulhat elő, ha nagyon nagy számú kárász él a tóban.(pontyokhoz képest)
Boylee

és...

Etess szemessel is, azzal ott tudod tartani a pontoykat is. (ragasztott gombóc, rakéta)
Boylee

"

Egy másik:

"> Szia!
> A legpontosabb etetési stratégi a marker úszós technikával történik. Fogsz egy bármilyen nagyságú csukás úszót, majd a teljesen csúszó feederszerelékre felteszed. Az etetőkosárba kaja megy, majd dobás. Ráengedsz egy kis zsinórt és amikor az úszó felúszik a felszínre az orsónál zsinórjelölővel megfested a damilt, majd csúzlival megeteted a helyet. így pontosan oda fogsz horgászni, ahová etettél...
> Ezenkívül a klipszbeakasztos technika ismert, sokan használják előszeretettel a pontos dobások, etetés miatt...
> Boylee

Azért nem árt, ha bekalkulálod a vízmélységet, mert mondjuk 4-5 méteres víz esetén ellenkező esetben jóval az etetésen túl horgásznál. Persze néha pont ott kell keresni a nagyobb, óvatosabb halakat :o)

Muzo

Ui.: Amúgy csak annyi volt a kifogásom Boylee írásával kapcsolatban, hogy szerintem akkor kell megjelölni a zsinórt az orsónál, amikor a jelzőúszó még a fenéken van, nem pedig amikor a felszínen. Ha a felszínre engedett úszó esetében jelölsz, akkor pontosan egy vízmélységnyivel messzebb fogsz horgászni, mint ahova etettél.

 

Szia Muzo!
Természetesen igazad van...a vízmélységtől függ ez a módszer. Nyílván a szélerősségtől is és a horgásztól is, mennyire pontosan csúzlizik:-)
Általánosságban 1-1,5 m-es vízmélységre gondotam, ahol elenyésző az úszó "kilengése", főként, ha a gombócok 1-3 m sugarú körben esnek az úszó köré:-)
Ez a konklúzió inkább olyan viszonylatban tekinthető pozitív etetési stratégiának, ahol 5-6 hektáron terül el a tó és ebből 5-10 m2-es körbe tudjuk a halakat vonzani csupán 20-30 gombóc segítségével...:-) Ez jó arány nemde?
:-))
Boylee

"

 És itt a következő adag:

"> Ne haragudj kedves Banbusz de számomra sem teljesen tiszta, kérlek fogalmazd meg kicsit hosszabban és bővebben, mert sajnos így nem értem, pedig biztos hasznos infó van mögötte, ami segíthet.
>
> Közben elkezdtem szerkesztgetni az etetéses cikkem. Webcím alább...Üdv: -S-

Bár nem hozzám intézted, de talán értem amit a sporttárs leírt:
1. a zsinórt megjelölöd, amikor a jelzőúszó a fenéken van.
2. jelöléseket teszel a botodra 50cm-enként (szerintem ez felesleges, mert a bothossz vagy a gyűrűtávok is segítenek)
3. lazát engedsz, hogy az úszó feljöjjön.
4. a botra előzőleg festett 50cm-es és 1m-es jelölésekhez képest rögtön láthatod, hogy a zsinóron lévő jelölésedet az úszó felszínre történő emelkedése mennyivel húzta odébb. Lám megvan a vízmélységed.
Ha a víz mélyebb mint a bothossz, akkor nem tudom mit csinálj :(
5. etetsz ;)
6. halat fogsz :)))

Kare"

És itt:

 

"Szia!

Bár kare leírta, de leírom én is, mert bár ismerem a módszert, de az ő leírása alapján még nem tudom, hogyan kellene csinálni.

A technikát Ladányi Tamás valamelyik filmjében láttam és leírni sokkal nehezebb lesz, mint megcsinálni.
A lényeg, hogy a botodon az orsódtól kijelölsz egy adott távolságot - ez lehet az első keverőgyűrű, de lehet, hogy egy félméteres szakaszra felragasztasz egy szigszalag csíkot, stb.
Bedobsz és koppanásra ráhúzod a fenéken lévő ólomra az úszódat - ezt érzeni fogod, amikor már nem a süllyedésnyi erőre van szükséged, akkor az olmót húzod, tehát az úszó megakadt az ólomban.
Ekkor kinyitod a nyeletőféket, vagy a fékcsillagot és a felkapókar előtt megfogva és el nem eresztve lehúzol annyi zsinór, amennyi a jelig terjed. Ha feljött az úszó, akkor tudod, hogy pont egy jelnyi a mélység. Ha nem jött fel, akkor visszanyúlsz és megint lehúzol egy adagot - de közben számold, hogy mennyit húztál eddig le. Előbb-utóbb fel fog jönni az úszó és ha pontosan számoltál, akkor annyiszor egy "etalonnyi" a mélység.

Ez annyival jobb, mint kare eljárása, hogy akár 10 bothossznyi mélységben is műxik.

Természetesen ez még csak mélységmérés, tehát még nem jelölök semmit a zsinóron. Az majd akkor jön, ha megtaláltam a medertörést, vagy a keresett dolgot.
Mélységméréskor azért nem érdemes jelölgetni, mert csak később kavarodást okozhat, hogy melyik jel is az igazi... :o)

Ennyi az egész.

Gaborzs"

Köszönöm az összes hozzászólónak, kibogozom és ezt a cikket meghagyva megírom egy egész cikkben. Köszi:

Stoki

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr321107769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása