A Malomvölgyi kettes

2009.04.07. 18:16

Pécs közvetlen közelében, saját lakhelyemtől alig 15 perc sétára található tó, méltán Pécs egyik legkedveltebb horgászvize, egyrészt az előbb említett közelség miatt, másrészt a szépen karbantartott, parkosított környezet miatt, ami a horgászaton kívül más szabadidős tevékenységeknek is otthont ad, legyen az, kocogás, kerékpár vagy akár télen a korcsolyázás.

            A tó területe a környék pár hektáros gumitavaihoz képest jelentős, 20, 5 hektárjával, és számos horgászhelyével kellemes időtöltésnek lehet helyszíne. Sokan fitymálva beszélnek a tóról, miszerint nincs abban rendes hal, de saját fogásaim ékes példái annak, hogy mégis érdemes kilátogatni a vízre.
            A tó napi közönsége a közeli panelrengetegből érkező húshorgász „nyugdíjas kommandó” akik a horgászhelyek jó részén fellelhetők. Szokásos módszerük a hagyományos fenekezés, tapasztalataim szerint vaskos kötelekkel és azokon hatalmas vasmacskákkal felszerelve. Ennek következtében egy jól elhelyezett etetéssel, és a szerelékünk finomításával komoly sikereket érhetünk el a tó halainak megtizedelésében.
 
De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk milyen környezetben, és hol helyezkedik el gyakori horgászataim kedvelt helyszíne.
 
A tó a Pécs táblát elhagyva pár száz métert Kökény felé haladva egy erős jobbos után, majd százméternyi zötyögést követően érhető el. A tóhoz két parkoló tartozik, egy ingyenes és egy fizetős, őrzött a büfé mellett. Jómagam a fizetőst preferálom, hiszen ott parkolva a büfében megvehetem a napijegyet mely 1700 jó magyar pénzt kóstál. A tó északi részét egy völgyzárógát zárja le, ahonnan ráláthatunk a vízfelület majd teljes nagyságára, és kényelmesen kiválaszthatjuk a számunkra ígéretesnek tűnő területet. A tó keleti és nyugati részén is majdnem végig húzódnak a horgászhelyek, déli egyharmadát kíméleti területnek jelölték ki. Mivel a helyi erőktől azt lestem el, hogy a nyugati oldal eredményesebb, és saját tapasztalataim alapján a keletit akadósabbnak találtam én előbbit támadom általában. Szép fogást mindkét oldalon láttam már minden fajtából. 
 
Mit is foghatunk itt? Kérdezhetnénk, és erre válaszolva előkerül a tó legnagyobb előnye és egyben hátránya is. A tó összetételét 2 rész kárász és egy rész víz alkotja. Ezek a mohó pontyfélék minden csalit felvesznek, ami szájukba fér, és eszetlen sebességgel rángatják a vízbe a botokat, vagy legalábbis kísérlik meg azt. Matchbottal, finomszerelékkel, élvezetes szórakozás percenként terelni ki őket a vízből.  Egy jobb délután úszóval fejenként 10 kilókat lehet kifogni belőlük, melynek a fent említett fő közönség örül is, hisz mindig van mit a serpenyőbe rakni mamának este. Ennek tudatában mondhatom, a fogás garantál, ám nem feltétlen álmaink hala jelentkezik elsőként a horgon.  Él azonban másféle hal is a vízben. Szinte minden alkalommal sikerült pontyot fogni, melyek nagy részét a nem túl súlyos 1-2 kilósok adják. Sikerült itt már amúrt is horogra csalni, nekem sajnos még csak egy „hármaskát”, de állítólag komolyabb torpedók is szaggatják a zsinórt. A helyiek szerint a nyugati oldal gát közeli öblét érdemes vallatni.  A víz komoly csukaállománnyal bír, ezek közül került ki eddigi legnagyobb halam is, mely egy 6 kilós krokodilpofájú volt. Csukára pergetve, úszóval, élőhallal egyaránt érdemes próbálkozni, mely közben süllő, balin vagy akár harcsa is akadhat a horogra. Nyáron afrikai harcsát telepítenek, melynek kergetése szintén kedvelt szórakozásaim egyike, főleg könnyű botokkal.
 
 A vizet folyamatosan, három hetente telepíti kezelő egyesülete, a Pécsi HE. Nyáron éjszakai horgászatra van lehetőség hétvégénként, télen lékhorgászni is tud, aki szeret ráfagyni a tóra.
 
Mindenkinek ajánlom a vizet, aki szeret szép környezetben pecázni a város közelében, és szereti, ha biztosan akad valami a horgára.
 

Stoki

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr661052257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása