1-1

2010.12.03. 19:02

Péntek délelőtt 11:30. Robogok hazafelé, szeretnék dél körül kiérni a tóhoz. A hőmérséklet 1-3 fok között mozog, de három nap folyamatos eső után végre elállt az égi áldás. Ideje pergetni egyet. Előző nap beszereztem néhány ígéretes, ezüstös színű gumihalat, alig vártam hogy próbára "dobjam" őket. 12:15 körül kiérek. Szokásosan, a tó sekélyese felől haladok a mély víz felé.

Először a nádfalak szélét, a bokrokat, és a partközeli régió felső vízrétegét vallatom, körforgó villantóval. Sajnos hiába vallatom, felelet sehonnan sem érkezik. Néhány beálló után a blinkert a kis ezüstös gumihalra cserélem. Eredmény nincs, pedig a ragadozók által kedvelt pályán érdeklődöm, ezúttal fenék közelben. Egyre inkább közeledek a mély víz felé. A középvíz-mélységű partszakaszt is elhagyom, sajnos érdeklődő továbbra nincs, viszont van beszakadás. Sajnálattal, és mérgelődve konstatálom, hogy új csalim nemhogy kifogott hal, de kapás nélkül végzi be rövid pályafutását. Új gumihal kerül a horogra, ugyanaz a színárnyalat, ugyanaz a méret, 5 gramm körüli ólomfejjel. A horgászatra kijelölt terület utolsó előtti beállójánál toppan a vízbe a plasztik csali, alulról nehézkesen eldobva, hiszen szomorú fűz ágai alól lendítem a botot. A parttól néhány méterre vezetem műcsalim, amikor határozott rámozdulás után virgonc ficánkolás töri meg a gumihal vezetésének megszokott mozdulatsorát. Rövid fárasztás után kiemelem a tettest, a kb. 30 centis csukaifjat.

Bár fiatal még, örülök neki nagyon, hiszen a fogás örömét meghozta. A kapás egyben bizonyíték is az új gumiszerzemény fogósságára. Órámra tekintek, amely 13:40-et mutat. Másfél órás üresjárat után érkezett meg végre az első jelentkező. Örömmel visszaengedem, gyorsan el is illan.

Még néhányat dobok, aztán a partszakasz utolsó meghorgászható beállójához érkezem. A tómeder itt a parttól 4-5 méterre erős töréssel mélyül a tó közepe felé. A rézsű akadókkal teli, valószínűleg vékonyabb, csonkolt  fatörzsek, faágak, és bokor maradványok díszítik. Első néhány dobásom a partközelre koncentrál, amely nem hoz eredményt. A rézsű mögé dobok, és ütemesen, bele-belebillentve húzom rajta át a csalit, amikor elakadásszerű ránehezülést érzek, amely ismerős mozdulatokban folytatódik. Azonnal dobban a szívem, hiszen a vékony fonott balra cikáz az akadósorból, s érzem, valaki hevesen védekezik a szerelék másik végén. Mikor megjelenik előttem az ezüstös árny, még nagyobb izgalom tölt el, hiszen az árny vízalatti fejrázásaiból látom, kedvenc halam akadt a plasztikra! Felhúzom a felszínre, válaszul egyszer-egyszer visszacsap, de mikor megfordítom, elsőre belesiklik a merítőhálóba. Gyönyörű, izmos süllő. Nemhogy a gumi, de az ólomfej is mélyen a szájában pihen. Óvatosan megszabadítom tőle, ami vagy öt percbe telik, s leülök szusszanni egyet. Ismét az órámra nézek: 14:05. Folytatom a dobálást, tapogatom az aljzatot. Egy reklámszatyrot alaposan meg is ismerek, hiszen a mélyből varázsolom elő. Ki tudja mióta pihent ott. Benne óriási gumihal, rozsdás horog, vagy 30-as fonott damil végén. Vajon mire pályázhatott, aki ezzel dobált itt valamikor?... 14:35-ig nem történik semmi. Akkor viszont ismét a rézsű egy lakója kopogtat a gumin. Rövidesen kiderül: csuka! Miután megszákoltam, még dobáltam néhányat, aztán elindultam hazafelé. 1 szebb süllő, 1 szebb csuka. Soha rosszabbat!      

ui.: Sajnos, mivel a telefonom lemerült, a süllőről és a másik csukáról nem tudtam már képeket csinálni... 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr952491204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aco 2010.12.18. 21:37:57

Gratulálok Tibi! Egyet kéne menni közösen is még idén, amíg nem koppan a gumihal...

MárK 2010.12.20. 10:07:43

Kösz Tibi! Gondolkodtam rajta én is, de hová? A tavak szerintem már lefagytak, a Duna meg a Dráva keményen áradnak. Bár most enyhébb napok jönnek, holnap kiugrok a tóhoz, megnézem, hátha van víz a tetején. :)

MárK 2010.12.21. 12:15:09

Csontra van fagyva a tó, még engem is elbírt... Két ünnep közöttre talán felolvad. Más opció?