Harcsából süllők

2010.05.02. 11:49

Alig vártam már, hogy eljöjjön április 30-a. Az éjszakai horgászat ugyanis ettől kezdve megengedett jónéhány tavon, így kedvenc vizemen is. Mellette a süllő tilalom is véget ért. Első sorban harcsára pályáztam, bár a holdállás nem volt kedvező (13 fokos telihold). Ezért is csak egy szerlék ment a bajszosra, másik a majdani süllők reményében. Cimborámmal néhány nappal előtte egyeztettünk, jön velem, de csak nézőként. Még csak most ismerkedik a horgászattal, de úgy néz ki , hosszú távú kapcsolat lesz belőle.

Még "ebédszünetben" megvettem a csalihalak becserkészéséhez szükséges csontit és etetőanyagot, a munkahely közelében lévő horgászboltban, így amint végeztünk, száguldottam haza. Gyorsan megvettük a hétvégi hangulathoz illő folyékony kenyér adagot, majd indultunk is. Fél öt után valamivel már a parton voltunk. Egy pickerrel jobb kárászt szerettem volna zsákmányolni, de a szép kapások ellenére nem akadt meg egyik sem. A partközelben spiccel, viszont néhány szép bodorkát és küszöket sikerült elkapnom. Alig elkezdtem horgászni, szól a telefon: Gázsék a közelben vannak, nem sokára kiugranak egy gyors vizitre. Kb. 5 perc telt el, és máris megjelentek párjával. Nem nagyon tudta leplezni, - igaz nem is próbálta - hogy inkább maradna itt velük ő is, minthogy a jövő héten leadandó szakdolgozatjával foglalatoskodjon. Nem baj, majd legközelebb. Tényleg néhány percig mardtak csak, aztán ketten maradtunk a vízen.

Szóval elindult a peca. Ahogy elkezdett szürkülni, ment befelé a "bergmann cső" a vízbe, kárász híján közepes bodorkával. Meggyűlt a bajom a felszíni horgászatra abszolút alkalmatlan monofilommal, el is határoztam, csere lesz. Túl sprőd. Ezentúl fenekező szerelékben mutathatja majd meg, mit tud. Az este előre haladtával repült a süllőző szerelék is, a nem túl távoli akadók környékére. Bár bajszik nem jelentkeztek egész éjjel, nem kellett sokat várni az első süllő kapásra. Szép, határozott mozdulatokkal nyelte a küszt valaki. Miután 3-4-szer felhúzta a kb. 50 centis eresztéket, jött a bevágás. A szerelék meg ment. Még a keverőgyűrű körül szakadt el a damil, nem tudom miért. Egy pillanatig sem éreztem ellenállást. Világítórúd mögöttem a bokorban, gonodolataim meg a víz alatt... Nem baj, legalább szép kapás volt (mondom persze most, akkor meg evett a fene). A következő már meg lett. Négy kapás volt még ezen kívül (plusz egy, ami otthagyta a csalit), ebből három süllő meg is lett: Kiló, másfél kiló, és egy olyan 60 dekás kisfickó képében. Szegény sajnos nem élte túl a falatot, annak ellenére, hogy nem nyelte túl mélyre a horgot, negyed órás úsztatós -levegőztetős próbálkozásom sem tudta visszahozni az életbe. Csalik tekintetében több mindent is kipróbáltam. Úgy egész élő halra, mint szeletre jöttek, de a reggelre maradt utoló küsz fejével is fogtam a tüskéshátúakat.   

Bár az egész éjjeles horgászat eléggé lefárasztott, nem hagyott nyugodni, hogy az éjjel első felében elég sok rablást hallottam. Erélyes, határozott, buffanós rablásokat a partközelben. Persze kisebb harcsákra gyanakodtam először, később kiderült süllők a tattesek. De én, ilyen bátor, agresszív rablásokat még nem hallottam tőlük soha. Ugyanakkor furcsa is lett volna az éjjeli "világosban" a hari, bár a Hold szinte végig egy domb, és erdeje takarásában vándorolt. Tehát annyira nagy fényesség azért nem volt.

Az éjjeli hangok hatására a másnap késő délutánja már ismét a parton talált. Két botot vittem, egy harcsázó, felszíni szerelékkel, és a könnyű pergetőm, két Rapala társaságában. Nem akartam sokat vinni, nem számítottam túl sok mindenre. Két darab Jointed jött velem, 9-esek, GFR és CLN színekben. Gondoltam, ezt a harcsa is szereti, meg a süllő sem veti meg, ha megjönnek a rablások, csak jó lesz.

Hát a rablások jöttek. Olyan kilenc órától. Én meg ki is kötöttem a harcsázót, s az előre dobásra felszerelt pergetőmmel kissé odébb mentem. Tőlem főleg jobbra, egy kb. 50 méteres területen raboltak leginkább. Ez egy két fűzfa között elhelyezkedő, akadós terület. Ide gyűltek a kishalak, a vízre hulló virágokat-rovarokat figyelve, le-lekapva a vízfelszínről. Őket meg a süllők figyelték. Meg rabolták is. Olyan 10 perc dobálás után tompa ütés, és oldalgó mozgás szakította meg a kéttestű Rapala monoton mozgását. Rövid fárasztás után, gyünyörűséges másfeles süllőt emeltem partra. A CLN-re éhezett meg az éjjeli rabló. A hasi horog erősen, szájszegletbe akadt. Gyorsan engedtem is vissza, ő meg csukásan távozott.   

A folyamatos rablások ellenére több kapásom nem volt, amit annak tudok be, hogy csak egy típusú wobblerrel készültem. Legközelebb nem így lesz!

 

 

 

Márk

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr211968235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.