Elkezdődött

2010.04.22. 17:36

Szombat délután kettő óra. Egy nem várt esemény miatt el kellett halasztanom az egész napra tervezett horgászatot, így csak most hívom Balázs cimborámat. Ahogy azt korábban megbeszéltük, csörgök ha indulhatunk, velem tart a mai pecában. Fél háromkor felveszem a házuk előtt, irány a közeli angol multi, majd robogunk is a tó felé. Az idő napsütéses, de eléggé szeles. Nem baj, a korábban kiszemelt helyre megyünk, ha törik, ha szakad. A parton gyors kérdés egy helyi sporttárshoz aki a megcélzott szakasz irányából jött:

- "Van valami mozgás?"

- "Á, nincs hátul senki, egy pici jött csak, de a szél fúj kegyetlenül azon a nyílt terepen. Most jöttem onnan."

Ezt én jó hírként könyvelem el, hiszen kényelmesen elférünk majd ha nincs több horgász arrafelé. A szél -bár nagyon nem szeretem- nem tud meghatni. Szőkén is volt belőle elég. 

Gyors szerelés, csalizás. Egyik szerelést hosszabban bedobom, 35-40 méter távolra, a másik közel kerül. A szél erősen borzolja a vízvelszínt. Nehéz észrevenni a bóbitákat. Főleg a távolit, merthogy annak nincs, az úszó testén át vezet a damil. Épp leülnék, de kérdőn nézek Balázsra:

-"Hol az úszó?"

De választ nem várok, gyors utáncsévélés és bevágok. Hamarosan megjelenik egy jópofa harcsa ifjonc. Fiatal, de gyönyörű mintázatú, egészséges kisfickó. Egy gyors fotó az elsőnek járó tisztelettel, majd gyerünk vissza a vízbe! Bár nőne még vagy fél évszázadon át. Örülök neki nagyon. Gyorsan csalizás,majd vissza a cejgot az előző hely közelébe. Hát, nem kellett sokat várni a következő jelentkezőre. Ezúttal egy 1,5 kilós forma fajtárs éhezte meg a gilisztacsokrot. Most a partközeli felkínálás nyert.

A szél nem csillapodik, de nem is erősödik. Hol bele-bele zendít, hol kevésbé fúj, de végig hallgatjuk azt az érdekes nyikorgó hangot, amit a mellettünk lévő öreg fűzfa hallat, ahogy egymásra nőtt vastag ágai egymáshoz csiszolódnak.  

Ez már szebb volt, de természetesen visszanyeri szabadságát. Nem kis meglepetésünkre, de szinte folyamatosan érnek a kapások. Rendszerszerűséget talán csak annyit észlelhetünk a csali és a szerelék helye szempontjából, hogy a Nap egyre alacsonyabb járásával párhuzamosan egyre partközelibbek a kapások is. Ezt megcáfolandó, azonnal kapás a benti, messzi szerelékre. Kölyökharcsa volt a tettes. Előtte még kettő szinte ikertestvér tisztelt meg minket, kettő és fél kiló körüliek voltak mindketten. Fogásuk körülményeit tekintve annyi különbség volt, hogy egyikük mélyen, másikuk közel jött. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idő előrehaladtával, érezzük az élménydús délutáni horgászat egyre inkább közelgő végét. Egy-két kisharesz kapása, és kifogása megszépíti még az utolsó perceket is. A fél négytől fél nyolcig, Napnyugtáig tartó négy órás horgászat eredménye hét darab szürkeharcsa. Szinte valamennyi visszanyerte szabadságát. Hadd éljenek, hadd nőljenek még bőven. Jó érzés kifogni, és ugyanolyan jó érzés visszaengedi is őket. Remélem egyre többen így gondoljuk, és ezt a gyakorlatot is követjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meg kell, hogy említsem így a cikk vége felé, természetesen nem úgy működött ez a dolog sem, hogy elmentem, és mindjárt a horgomra ugrottak a harcsák csak úgy, a semmiből. E szombati napot megelőzően kettő vagy három alkalommal mentem le munka után  a tópartra (délután kb. fél 5-től fél 8-ig) úgy, hogy még kapásom sem volt. De ha járja a vizet az ember, érdeklődik, nézelődik hogy hol, mivel érdemes próbálkozni, egyszer csak összejön. Ezt javaslom mindenkinek. Szerintem minden víz más, és más jellegzetességekkel bír. Ezeket érdemes megkísérelni kiismerni.

Hát nálam ezzel a szombattal kezdődött el ténylegesen az idei szezon, hiszen - bár meglátogattuk múltkor "Szeles Szőkét", - én a ragadozók becserkészését szeretem igazán.

ui.: A következő szombaton is lelátogattam, amikor nap közben  egyáltalán nem volt kapás, de délután egy régi barátom meghozta a szerencsét. A nap egyetlen hala ő volt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:)))

Márk

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr591943065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TSK 2010.04.22. 19:22:59

Kicsit utállak! de azért büszke vagyok :DD

Majki03 2010.04.22. 22:04:29

Gratulálok Márk! Nagyon szép halak! Remélem legközelebb már közösen is kergethetjük a halakat.

MárK 2010.04.23. 06:29:00

Köszi, Úgy legyen!