Egy is csuka gasztronómia

2010.01.07. 12:43

 

 

 A múltkor volt szerencsém megfogni egy gyönyörű csukát, melyet nem a C&R elve előtt hajlongva engedtem vissza, hanem - a nyár végi „Stoki és a süllő esetéhez hasonlóan ősi ösztönös módon a konyhaasztalra képzeltem, méghozzá gyönyörű ,barnára pirult szalonnával, és egyéb ízfokozókkal megtűzdelt patkók képében! Alapvető természetemnél fogva szeretek sütni-főzni, de nem csak a megszokott, jól bevált dolgokat, hanem néha kísérletezgetve is az ízek világában.

 

 

 

 

Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy kb. fél évet töltöttem külföldön egy koleszban, ahol megtanulhattam a „low-budget”, de inkább „empty-budget” életmódot. :) (Nem is hiszitek el, hogy mennyi módon lehet felhasználni a legolcsóbb alapanyagot: a tésztát...) Na de most nem kalandozok el, ez egy másik sztori.

 

 

 

Főleg 2 irányelvet vallok: Az egyik a jól bevált ételek elkészítése (egy jó pincepörkölt mindig fenséges), a másik az új ízek keresése, de mértékkel. Ha már hazavisszük a halat, tiszteljük meg annyival, hogy tényleg jó ételt készítünk belőle. Ne kerüljön sor arra, hogy esetleg egy rossz mártás miatt ki kell dobni az egészet, hiszen ez esetben nem egy tasak bolti száraztésztáról beszélünk, hanem kedvenc élőlényeinkről.

 

A fentiek tükrében mutatnék most be 2 elkészítési módot, az első hagyományos, valószínűleg mindenki által ismert, a második saját recept. De közös bennük, hogy mindegyik rendkívül egyszerű, bárki bármikor elkészítheti!

 
 1.     1. Szalonnás-fokhagymás csuka:

 

-   A patkóra, vagy filére vágott halszeleteket sűrűn, és mélyen irdaljuk be, majd jól sózzuk meg. (akár már az elkészítés előtti este, majd a hűtőben hagyjuk állni, lefóliázva)

                          

-  Vegyünk néhány csík szalonnát (bacon vagy császár a legjobb, de ha pl. csak zsírszalonnánk van, használjuk azt, jobb, mint a semmi.) Aprítsuk fel vékony, hosszú szeletekre szalonnánkat. Vágjunk le belőle húsmentes, kifejezetten zsír szeleteket.

 

-   Néhány gerezd fokhagymát a héjától való megtisztítás után szintén szeleteljünk fel hosszában, vékonyan.

  

    -  Az előkészített halszeleteket sűrűn tűzdeljük meg szalonnával és fokhagymával egyaránt. (Itt többféleképpen járhatunk el. Valaki egyik vájatba szalonnát, másikba fokhagymát tesz, én egybe mindkettőt, egymás mellé bújtatva. Így a szalonna majd fokhagymás ízt vesz át, a fokhagyma meg isteni szalonnásat...és akkor képzeljétek el a körülötte lévő hús ízeit...;)

 

        - A zsíros szalonna részeket tegyük bele egy serpenyőbe, és kezdjük el melegíteni. Én csak ezt a természetes anyagot használom alapnak, nem rakok bele külön zsírt vagy olajat. A mennyisége az elkészítendő hal mennyiségétől függ. Csináljuk érzéssel.

-  Mikor üvegesedik a szalonna és látjuk hogy jól kiengedte zsírjait, tegyük bele a halszeletet!

    - Minden hal viszonylag könnyen, gyorsan sül át. Forgassuk, mozgassuk sűrűn, hogy ne ragadjon a serpenyőhöz a patkó. Ugyanakkor óvatosan járjunk el, (főleg amikor már majdnem kész) nehogy eltörjön a szelet.

    - A kihulló fokhagymát, szalonnát folyamatosan bújtassuk vissza a résekbe.  

   - Amikor kezd aranybarna lenni a külső, biztosan jól átsült már a hús. Valaki már korábban kiszedi, valaki kicsit tovább hagyja. Ha nem vagyunk biztosak benne hogy jó-e már, szúrjunk bele egy késsel, vagy metsszünk ki egy kis szeletet a legvastagabb részekről és kóstoljunk rá.

    - Kész.

 

    2. Csuka vadasan: Hogy honnan jött az ötlet. Sokat fantáziálok azon, hogy hogyan élhettek őseink. Milyen módszerekkel horgásztak, hol és hogyan készítették el a kifogott halat. Érdekes, hogy pl. egy dunai halászléhez a vizet évtizedekkel ezelőtt még magából a folyóból vették. Az esti alkonyatban a tűz fölé helyezett bográcsban rotyogott az ősi magyar étel a legegyszerűbben, paszírozás meg minden ilyesmi nélkül, viszont a legegészségesebb, leg természetesebb, és leg ízdúsabb alapanyagokból. Vacsora után, ha nem volt kéznél bor, szomjukat is közvetlenül a folyó vize által csillapították. Ez ma már szinte az öngyilkossággal lenne egyenlő...

Lényeg a lényeg, én sem 7-8 összetevőjű, folyamatos odafigyelést igénylő mártás elkészítésére sarkallak Titeket. Itt is sütjük a csukát, a lehető legegyszerűbben. Nem kell más, csak 2 alapanyag: Babérlevél és egész bors az alapvető só mellett.

 

   - a szeleteket vágjuk be, s egymástól kb. 2 ujjnyi távolságba bújtassunk bele néhány babérlevél darabokat. Szórjunk rá néhány szem borsot (bele is nyomhatjuk kicsit), majd hintsük meg sóval.

Nem kell előre sózni, a folyóparton se tették be a hűtőbe és vártak másnapig az öregek. Egyszerűen hal kifog, szeletel, elő a zsebből a fűszereket, -ha épp volt(!)- és rá a tűzre! Itt most nem tűzre rakjuk, hanem az előző, szalonnaleves serpenyőbe.

 

   - Várjunk itt is néhány percet, forgassuk óvatosan és mikor kezd barnulni, vegyük ki.

   -  Kész!

 

A köret készítésére most nem térek ki. Én a sült krumplira esküszöm (nem a fagyasztott, hanem az otthon hámozott és sütött) vagy a vajas főtt krumplira, legjobb esetben az alufóliában tábortűz alá bújtatott omlós burgonyára.

Nálam most itthon adott volt a dolog -ezért remélem nem orroltok majd meg- Krumplipüré és dinsztelt káposzta, amit nem én készítettem el.

 

De akkor nézzük is a végeredményt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A halételek mellé általában a fehérbor dukál, ha van otthon, őszintén kívánom, hogy ne sajnáljátok kissé behűteni és felbontani egy ilyen vacsora után!

 

Ja, és még valami. Ha van mellettetek is egy olyan gyönyörű angyal aki mindezek után elmosogat; akkor teli hassal, kissé megfáradva, de boldog szívvel mehettek be a szobába, ülhettek le a gép elé, és nézhetitek meg hogy mi újság pl. a Mit fogtá’ Tibi honlapunkon! ;)))))))

 

Jó étvágyat mindenkinek! :)

 

Márk

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr461653750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TSK 2010.01.07. 13:14:30

Jóban Tibikém ügyes gyerek vagyte....Kár hoyg nekem nem hagytá

MárK 2010.01.08. 15:55:43

@TSK: Legközelebb majd együtt főzünk meg eszünk is Tibi! :) Csak ahhoz kéne hal is... :P tényleg múlt szombaton termett süllő?