Sebfertőtlenítő halaknak avagy hogyan húznak ki a zsebünkből több ezret pár száz forintos dologért és mi is lakozik az egész mögött ! Először is leszegezném hogy amit a horgászboltok árulnak sebfertőtlenítőket jók és hasznos dolgok, használja mindenki úgy ahogy kedve tartja….

Nos a dolog ott kezdődik hogy nagy a nyomás a természetet és az állatvédők részéről. A másik dolog hogy a halszáját fertőtleníteni kell mert begyulladhat …. Erről még tanulmány nem készült de higgyük el nekik hogy ez így van ! Nekem amikor beadják az injekciót senki nem sajnál és nem is fertőződik el a sebem pedig még rajtam védőnyálka réteg sincs…
Nos ez így nagyon demagóg lenne egy leendő biológus laboratóriumi operátortól ha nem fejtené ki bővebben….

 

De tekintsük csak át miről is szól ez az egész dolog !

Több tényezősnek látom a történetet ami a természet és az állatok védelmén próbál egyrészt nyerészkedni illetve valamilyen szinten felhívni a figyelmet a védelmükre.

Kezdjük mindjárt az elején hogy a bojlisoktól követelik meg elsősorban hogy legyen ilyen kegyszer a fegyvertárukban …. Egy sima pergetőhorgásznak snassz lenne az ilyen aki naponta ha jó szériája van megfog 10 darab méreten aluli halat amit nem tud elvinni, így a hármashorgoktól megszabadítva a halat visszaengedi. Három horog ütötte seb olyan elnézhető dolog egy csontos pofázatban, de egy bojlis horog ami lágy részekben ül meg az már fertőtlenítést kíván. Nevetséges ! Hozzáteszem a legjobb bojlis horgok anyaga vetekszik azzal amivel minket a kórházban kaszabolnak fel illetve az egyéb műtét közben használatos fém eszköz anyagával.

Nos a ponty nevezhetjük úgy is köznapi nyelven guberáló életmódot folytat. Mindent megeszik amihez kedve szottyan és ízlik neki. Természetes tápláléka közé tartozik a kagyló … Ugyebár a kagylót senki nem bontja fel halunk számára így neki kell megküzdeni a finom falatokért. De a kagyló héja éles … Számos olyan pontyról volt már cikk és szóltak hogy a pony pofája szét volt vagdalva vagy a sebek helye látszott hogy kagylót evett. Arról ne is beszéljünk hogy mi nem lakozik a tavak fenekén, milyen más éles dolog, lemezdaraboktól kezdve az üvegcserépen át a porcelán tányér darabokon át minden … No de túl szép lenne a dolog ha csak halunk egészségét holmi kagylóhéj nehezítené meg …. Manapság egyre több halon látni országszerte különböző fekélyes foltokat, igazán gusztustalan dolog, aki látta már tudja miről beszélek . Pl.: A tavi halaknál előforduló tavaszi virámia ami a halak farok úszó felé eső részen előforduló gyulladásokról és a kopoltyún és a bőrön lévő véres gennyes részek és a felpuffadt test árulja el a betegséget. A másik hogy halunkat értheti természetes közegéből eredő egyéb más betegség fertőzés stb. az élősködőktől kezdve a vírusos bakteriális fertőzéseken át minden .

De ha hiszitek ha nem halunk nem szed B. Cseppet és még sem döglik bele, hanem túléli és él vígan … Ezt nevezik természetnek, amiből mi emberek kiűzettünk és egy egyszerű kis meghűlésre is egy vegyszergyárat veszünk be. Ezt gondoljuk természetesnek hiszen ha ez nekünk jó a halnak is …..

Tévedünk!

De térjünk át a különböző horgászboltokban kapható irgalmatlan drága gyógyhatású készítményekről:

Úgy gondolom és remélem hogy kiverem a biztosítékot egyes gyártóknál de most felfedem a nyílt titkot!

Aki érdeklődik a bojlis horgászat iránt az már látott különféle kenős, fújós fertőtlenítő szereket amelyek különböző színekben rikítottak a halon de legfőképpen jó kékes-lilás színárnyalatban.


Nos a kékes színű anyag az parakill metilén kék illetve a zöld színű malachit zöld.

Ezek vannak mindegyik fertőtlenítőben illetve egy kis alkohol hogy még olcsóbb legyen a termék.  A parakill az akvarisztikában már jól bevált általános kékes színű gyógyhatású készítmény.  Parakill illetve parakill turbó néven kapható ára 10 ml 85 -100 Ft kiszereléstől és gyártótól függően. Parakill 10 ml 50 liter vízre elegendő ( akvarisztikában ) tehát elgondolkodtató hogy ez a mennyiség bőven elegendő horog ütötte sebre.

Metilénkék akvarisztikában ismert sérülések és fertőzések esetén alkalmazzák10 ml 85 -100 Ft !

Metilénkéket gyógyszertárban is lehet kapni ( max. 5 g por ami kellhet ) vagy ezt is akvarista boltban kis fiolákban megkaphatjuk.

Malachit zöld egy széleskörű fertőtlenítő szer amely hatásos penészgombák élősködők egysejtűek ellen. Ára nem is hiszitek el 85 -100 Ft környékén mozog .

Alkohol nem csak nekünk gyógyszer de a halaknak is ez is egy fertőtlenítő szer ebben az esetben ami a legolcsóbb .

Nos számoljunk amit ilyen esetben szeretek amúgy nagyon utálok :

  • parakill metilénkék malachit zöld durván 300 Ft és minden akvaristaboltban kapható
  • 1 deci színtiszta alkohol gyógyszertára válogatja 500 Ft vagy szereztek valahonnét itt lép be a kreativitás.

Elkészítés:

  • Fogtok egy kukoricás csavaros tetejű üveget 0 Ft
  • Betekeritek alufóliával hogy sötét helyen legyen a gyógyszer. 0Ft
  • Egy deci alkoholba a 3×10 ml ( parakill, metilénkék és malachit zöld) gyógyszert összekeveritek ! Ez mind legyen a kukoricás üvegben elvégezve.

JÓL LÁTHATÓAN ÍRD RÁ HOGY VEGYSZER !!!!!

Majd mérjél ki belőle egy használt aroma sprés flakonba egy adagot.

És kész is az 50 ml színtiszta tömény fertőtlenítő szered ami biztosan azt tartalmazza ami a fertőtlenítéshez kell a halnak. Hozzáteszem hogy van még egy vagy két adag fertőtlenítőd ha ne adj isten elfogyna .

Amire nagyon figyeljetek!

  • Ez is vegyszer természetes vízbe önteni szigorúan tilos.
  • Gyerekek háziállatok illetve idős emberek elől el kell zárni.
  • A szavatossága kb. egy év.

Horgászboltban hangosan röhögni és újjal mutogatni 20 ml -s kiszerelésű anyagokon 2000 és 3500 Ft-ért Tilos ! :-D

A készítményt saját felelősségedre használd illetve a HALMÁNIA.hu oldal és jómagam felelősséget nem vállal az általad okozott károkért illetve sérülésekért.

Ezzel a szerrel nyugodtan bekenheted a hal száján a horog ütötte sebet a különböző bőrbetegségeket a sérüléseket és az élősködők által okozott bőrfelületi elváltozásokat.

Sok sikert mindenkinek !

Kurcz Gábor(Kurcy)

 

Szerző: TSK

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr911644292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MárK 2010.01.04. 10:03:44

Örülök a cikknek. Így vagy úgy, szerintem mindenképp pozitívum hogy nem csak a C&R terjed hanem maga a tény, hogy a halat nem egy konyhai alapanyagként kezelik egyre többen (kipumpálni-épp méretes-de jó-hazavinni), hanem foglalkoznak is vele pl. sebfertőtlenítés által. Ez mégis csak az odafigyelés jele, úgy gondolom.(nem?)
Elsősorban ragadozós horgásznak vallom magam, és abszolút egyetértek az íróval, mikor a rabló halakkal való bánásmódról ír. Aki többet perget, bizonyára találkozott már olyan csukesszel akinek sérült volt, esetleg hiányos a pofa körüli része. Úgy gondolom,ilyen esetben talán még humánusabb lenne a fertőtlenítés, az már persze egy más kérdés, hogy a halnak erre tényleg szüksége van-e/esetleg nincs-e ártalmas hatással rá!(pl. nem-e zavarná meg az alkoholos fertőtlenítő a süllő igen kifinomult ízlelő-szagló érzékelését, befolyásolná étvágyát, bélrendszerét, természetes biológiáját, csakúgy mint a csukánál...) Minden esetre ha tényleg létjogosultsága van a dolognak és mellékhatása nincs, elférne a műcsalis doboz mellett egy 50 ml-s tubus mindenkinél. Sőt, szívesen vinném magammal ha tudom, hogy ezzel segítek.

Aco 2010.04.19. 21:31:34

Nagyon tetszik a cikk, korrekt!!
Ilyenkor jövök rá, hogy mennyi mindenre nem gondolok. Pedig jártas vagyok valamennyire az akvarisztikában és ismerem is a cikkben írt szereket.

Követendő példa ez a fajta gondolkodás!
süti beállítások módosítása