Kedves olvasó!

Méltán merül fel benned a kérdés, kik is ezek a Tibik? Hol horgásznak, mióta, mivel és miért? Erről mesélünk most neked.

Nos Tibik cspata egy baráti társaságból áll, akik egy ideje nagyrészt együtt kergetik a halakat. Székhelyünk Pécs szép városa, így nagyrészt a környéken horgászunk, a helyi tavakat látogatjuk. Van köztünk aki gyerekkora óta horgászik és van aki nem is olyan régen kezdte pikkelyes barátaink üzelmét. Ami közös, az a természet, a víz és a halfogás örömének szeretete. Ez nem egy amolyan "bojlis team" akik versenyekre járnak és a legmenőb cuccokkal nyomják. Mi "hobbihorgászok" vagyunk, és ezt büszkén vállaljuk, de amikor időnk adódik kilátogatunk a vízpartra akár együtt, akár külön, és aprítjuk kedvenc vizeink pikkelyes népét. Tervezünk, tanuljuk a természetet és rengeteg örömet találunk ebben a csodás sportban.  A csapat tagjai Acó papa, Fehérke, Márk és jómagam Stoki. Rólunk olvashattok egy kis bemutatkozást az alábbiakban. És hogy miért Tibik? A cikk végén erre is fény derül...

 

Acó

Kedvenc víz: Pogány, Kovácsszénája
Kedvenc módszer: feeder, macth
Kedvenc hal: amúr, ponty  
Álompeca:
Felszerelés: Byron 3,90 heavy feeder, Maver 3,90 Abyss Match, Dragon Mystery picker 2,90, ABSF Rutin Spin
Mióta horgászik: 
rendszeresen 2007-óta
Legnagyobb hala: Amúr 6kg Irmapuszta 2007
Önéletrajz: gyermekkori balatoni és orfűi pecát követően 2007-ben kezdtem rendszeresen horgászni, azóta igyekszem minnél több információ gyűjteni és elmerülni a témában. Elvem és egyben célom is, hogy finom, vagy nem túl erős, de jól összehangolt felszereléssel minnél nagyob halat fogjak, kerülve az ultra modern NASA technikát. Emellett szeretek pergetni is.

 

  


Márk


Kedvenc víz: Nincs igazán. Ahová legtöbbet járok: Malomvölgyi II.
Kedvenc módszer:
Élőhalas fenekezés
Kedvenc hal:
Süllő
Álompeca: Éjjeli harcsázás, süllőzés akárhol, pl. Balaton, Duna, holtágak meghorgászása...
Felszerelés: TRABUCCO 2,7m-es medium picker, 25-50 g Energo Team Excalibur Spin, 30-70 g Michigan JAD pergető, 200-300 g Daiwa harcsázó bot. 40-es Shakespeare, Okuma,  és EnergoTeam HERCULES 800 orsók.
Mióta horgászik: kb.
7 éves korom óta
Legnagyobb hala:
Ponty: 12,5 kg.
Önéletrajz:
Hogy miért/hogyan kezdtem? Jó kérdés, szép emlékeket idéz fel. Nagyapámék a kezembe adtak egy sneciző botot (már ha azt lehet snecizőnek nevezni a maiakkal összehasonlítva) még a valamikori Balatoni nyaralónk mögötti mocsaras kis tónál. Erre konkrétan nem emlékszem, ők mesélték. Arra a kis nádassal benőtt vízfelületre viszont igen, egy elhagyatott földút mellett, ahogy ott állok és velük pecázom vörösszárnyú keszegekre vadászva. Persze annak reményében, hogy majd paprikás lisztben ropogósra sütjük/süttetjük otthon. Akkoriban még csak ezekre a fonyódi nyaralásokra korlátozódott a horgászatom, 11-12 éves koromig.
Ekkor történt meg, hogy egy kökényi barátom lehívott a Kökényi (Malomvölgyi I-es) tóra egy délutáni pecára. Ezzel kezdtem megismerni a komolyabb úszós- és fenekező horgászatot, a szerelési technikákat és az együtt horgászás élményeit, örömeit. Évekig jártunk a vízre, eleinte még engedély nélkül gyerekhorgászként (örök hála Jani bá-nak a halőrnek), majd a horgászvizsga letételével ifjúsági engedéllyel.
Később, a horgászatba beleszerelmesedve a Malomvölgyi II. tóra váltottam engedélyt, ahol szintén néhány évig állandó vendég voltam. A szakirodalmat olvasva ebben az időben tettem szert újabb technikák megismerésére, úgy mint a ragadozó halak horgászata, főleg a pergető horgászat preferálásával.
Az egyetemi évek alatt kissé abbamaradt a horgászat, legalább is az egyetem 2-4 évében. Ekkoriban inkább a szokásos egyetemi bulizásokon volt a hangsúly, de természetesen a peca sem merülhetett feledésbe, néha-néha kilátogattam a tóra, főleg ismét a nyári időkben, vagy amikor már nagyon hiányzott.
És így elérkeztem mostanáig. Egyetemi tanulmányaim utolsó évének  végén ismertem meg TIBIÉKET! Érdekes, hogy szakmát tekintve, de a hobbikra gondolva egyaránt közös az érdeklődési körünk főleg Stokival. Általa ismertem meg Acó-t, aki hajtja az 5-ös amúrt, és jelenleg Velük rójuk a baranyai vizek apraját-nagyját...

  

Stoki

Kedvenc víz: Kovácsszénája, pogány
Kedvenc módszer: Feeder
Kedvenc hal: jöhet bármi amivel lehet egy kicsit küzdeni, de ha sokat az sem baj.
Álompeca: Szeretném megtanulni a folyami horgászatot és a harcsázást. Szeretnék Írországban hatalmas dévéreket fogni.

Felszerelés:

-Eurostar Master class feeder 360 60g,  okuma longbow 30

-Maver Thor feeder 360 60g, DAM ATP FS 630

-Spro precision feeder M/H 390

-Top mix carp match 15-30, Spro agressive M 630

-Eurostar Travese X spin 20-40, shakespeare 530 (elsőfékes)

-Ezen kívül pár vén teleszkópos, spiccbotok és régi orsók, melyeket csak nagy ritkán használok.
Mióta horgászik: Gyerekkorban kevesebbet, 2003 óta komolyabban
Legnagyobb hala: Csuka 6kg 2007 Malomvölgy 2.
Önéletrajz:A horgászattal még gyermekoromban ismerkedtem meg, de nagyrészt barátokkal jártam, hisz a családomban senki nem horgászott. A természet a vizek szeretete régóta végig kíséri az életemet, melyet szakmám is bizonyít, miszerint földrajz tanárként igyekszem nevelni a fiatalságot. A komolyabb horgászat már régóta foglalkoztatott, így 2003-ban amikor már anyagi lehetőségeim is megengedték, nekiálltam hát. Kezdetben hagyományos fenekezős, úszós módszerekkel pecáztam, később ahogy egyre jobban megcsapott a finomszerelékes technikák szele, áttértem a feeder és matchbotos horgászatra. Azóta ha tehetem a vízparton vagyok. Szívesen pergetek és rablóhalazok is, bár erre ritkábban kerül sor. Nagyrészt parti letett botos horgászatokat tartok.Szinte kizárólag baráti társaságommal horgászom, fő célhalunk a ponty, amúr és a kárász.

  

Fehérke

 

Kedvenc víz: Belső Béda, Görcsöny
Kedvenc módszer: Úszózás minden fajtája, pergetés
Kedvenc hal: csuka-süllő
Álompeca: lazac pergetés Ámerikában, pisztráng legyezés Skóciában, sügérezés a Nasser tározón, tigrishal horgászat a Zambezin, jó éjszakai süllőzés bárhol
Kedvenc felszerelés: Balzer Magna Green 10-40gr pergető, Shimano Nexave FA 4000, a többit nem írom, nem férne ki... 
Mióta horgászik: kb. 5 éves korom óta, azaz 24 éve
Legnagyobb hala: 11 kilós amúr, Pogány 1997
Önéletrajz:
Édesapám és nagyapám neveltek a víz szeretetére. Mindketten Duna mellett éltek, nagyapám Mohácson, édesapám Dunaszekcsőn, így mindketten otthon voltak a folyóvizi és a környékbeli holtágak meghorgászásában is. Először kb. 5 évesen vitt el édesapám horgászni a Mohács melletti Belső-Bédára, ahol csónakból lógattunk bátyámmal és apámmal hármasban. Nádmellett, hajnalban, és ha nem jött a hal akkor néztük a madarakat és hallgattuk édesapám régi horgásztörténeteit. Ekkor fertőződtem meg visszafordíthatatlanul. Azóta vízfüggő vagyok, ha nem megyek horgászni pár hétig, akkor elvonási tüneteim vannak. Nincsenek top, legfrisebb, legújabb szereléseim, viszont ami van az nagyon jó, és mindenre van köztük megoldás. Sosem voltam "nagyhalas" horgász, asszem nem is leszek. Nekem a szép környezet és az izgalmas peca a lényeg, nem vonz az elektromos kapásjelző, sem a bojlizás. Ha mégis nagy hal, akkor legyen harcsa... Barátokkal és szingliben is nekifutok a partnak, és a kedvenc módszerem a cserkelés, a halak keresése.

 

És hogy miért vagyunk Tibik? Mert valamiért elkezdtük tibizni egymást. Rajtunk ragadt és eközben a horgászatok során leggyakrabban elhangzott kérés a következő lett:

Mit Fogtá' Tibi?

 

 

Szerző: TSK

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr1001143536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aco 2009.06.05. 19:07:20

aztán:

- fogjunk halat Tibi
- szevasz Tibi
- kapás van Tibi a botodon
- igyunk sört Tibi
- stb....

Aco 2009.06.05. 19:08:49

valójában pedig soha nem horgásztam senkivel, akit tényleg Tibinek hívtak :)

TSK 2009.06.05. 19:10:10

-Látod miylen hülye vagy Tibi?
-Cigizzünk Tibi!

tropheus 2009.06.05. 22:00:29

Mondom az uram, hogy: Te Tibi!:))))
süti beállítások módosítása