Rengeteg oka lehet, ha egy orvos páciensének a következő receptet írja fel: Horgászat hetente háromszor véli Axel Hoberg, a Német Természetgyógyász Szövetség tagja.

Öt érzékszervünk teszi lehetővé, hogy érezzünk, ízleljünk, szagoljunk, halljunk és lássunk. Egy végtelen antennaerdőhöz hasonlóan vevőberendezéseink testünk minden részében megtalálhatók, készen arra, hogy felfogjanak minden szellősusogást, minden esőcseppenést, minden illatot, minden képet, minden hangot.Ezeket az antennákat érzékszerveknek nevezzük, a belőlük futó vezetékeket idegeknek, és amit vezetnek, azt ingerületeknek. Ahogy a kábelek és drótok az áramot, úgy vezetik az idegek az ingerületeket az emberi szervezet központi kapcsolóállomásába, az agyba. Az agy azután az ingerek minősége szerint kapcsol…

 

Mi a stressz?

Ha az ingerek kellemetlenek, ennek megfelelően reagálunk: szervezetünk adrenalinszintje megemelkedik, pupillánk kitágul, a száj kiszárad, a szívverésünk felgyorsul, bőrünk verejtékezni kezd, vázizmaink megfeszülnek az ellentámadáshoz, belső szerveink - mint például az emésztőszervek izomzata - „takarékra kapcsolnak”, melyek eredményeként a vér a létfontosságú szervek felé áramlik. Ezeket a folyamatokat az orvostudomány a stressz fogalmával jelöli. A stressz önmagában még nem jelentene veszélyt, de sajnos életünk állandó részévé vált. Ennek következménye a fertőzésekkel szembeni kisebb ellenállás, tartós kedvetlenség, reményvesztettség, allergiahajlam, idült betegségek, rák stb. Ezek a káros hatások és drasztikus következményeik természetesen a horgászokat sem kímélik. A munkahelyi és társadalmi kapcsolatokból származó stressz a vízpartra is követi a horgászt. Ott aztán újabb hatások érik az embert, de ez már a „pozitív stressz”. Eggyé válni a természettel, együtt rezdülni annak hangjaival, élvezni a csendet, a hideg és a meleg, az eső és a napsütés váltakozását, a színek hatásait, a szelet és a vizet, az évszakok ritmusát; aztán itt van a fogás hirtelen izgalma, a zsákmány és a későbbi, kiszínezett újramesélések öröme,majd a az élvezetek megkoronázásaként hal elfogyasztása, szervezetünkben mind-mind oltják a káros reakciókat, érzéseket. Ezek a hatások agyunk kapcsolókÖpontjának „billentyűit’más irányba váltják át: az agyalapi mirigy és az alárendelt mirigyek literszám ontják az öröm “küldöncanyagait” az úgyevezett boldogsághormonokat. A szívritmus csökken, az izomzat ellazul, az erek kitágulnak, bennük a vér hatalmas folyamként, nyugodtan áramlik. Belső szerveink, a gyomrunk, beleink, az epe- és a „másik” hólyag, a vese a fájdalmasan görcsös állapotból egy lágyan oldott állapotba kerül. A harmonikussá váló bélmozgások kiiktatják a szorongásos hasmenéseket, a tüdő újra kitágul, és a mély lélegzetvételekkel a szervezetbe jutó életfontosságú oxigén segíti a felhalmozódott salakanyagok elégetését.

Ősemlékezet

A horgászat egy évezredes múltra tekint vissza, az emberben mélyen szunnyadó emlékezés azokra az időkre, amikor a halfogás az élelem alapvető beszerzési forrásainak egyike volt, és a mindennapi tevékenység során idővel mélyen rögzült. Aki ma horgászbotot fog a kezébe, öntudatlanul is e rejtett emlékek kapuján kopogtat. Egy ősrégi napló oldalait üti fel, amelyben olyan érzéseket örökítettek meg, mint a természethez tartozás; lazább időbeosztás; a vadászösztön feléledése; hazatérés a zsákmánnyal az életközösségbe.
A horgászat olykor meditáció, olykor koncentráció, néha ellazulás, néha feszültség - egyszer jin, máskor jang. Ez a megfelelő lazítási forma kedélybetegségek, szorongásos állapotok és olyan működészavarok esetén, mint a szapora szívverés és a magas vérnyomás. Az idegrendszer váltójátékában kiegyenlítő terápiát képvisel, a stressztől gyötört szervezetben tompított reakciókészséget eredményez. A horgászat segít a vesekárosodások és a gutaütés megelőzésében, továbbá hatékony számos gyógyulási folyamatban.

Jobb a tablettáknál

A magányosan vagy barátokkal közösen folytatott horgászat boldogabbá és bizakodóbbá tesz, nyugodt légkörben ajándékoz meg bennünket sikerélménnyel, pótolja a hiányzó munkahelyi sikerélményeket, ellensúlyozza a magánélet gondjait. Gyógyszerként viselkedik, ugyanakkor teljesen ártalmatlan. Orvosilag mindenekelőtt az olyan foglalkozási csoportoknál javasolt, ahol fokozott a stresszhatás. Az orvosoknak minden okuk megvan arra, hogy a kémiai vegyületekből gyártott tabletták helyett pácienseiket - horgászbottal a kezükben - a vízpartra „utalják”.

Blinker

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfogta.blog.hu/api/trackback/id/tr881122676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása